Hvad er depression?

Mellem 200.000 og 300.000 danskere lider af depression. Når så mange lider af det, er det naturligt at spørge: Hvad er depression?

En depression kan lettest beskrives som en stemningssygdom. Hvor mange kan opleve, at man har en dårlig dag indimellem, vil en person med depression opleve, at langt de fleste dage i en længere periode (14 dage eller mere), er dårlige. Det er derfor man taler om en stemningssygdom. Stemningen strækker sig ud over længere tid, mens dit humør kan være forskelligt fra dag til dag. Du kender nok stemningsbegrebet fra “julestemning” – fornemmelsen af hygge, der optræder i det meste af december. Forestil dig nu, at i stedet for julestemning, er det nedtrykthed, der præger hele december. Så er der tale om en mulig depression.

Typiske depressive tanker:

Hvis du lider af en depression vil dine tanker typisk kunne lyde således:

Det er min egen skyld, at jeg har det dårligt.
Jeg er til belastning for min familie og venner.
Der er ikke noget, der nytter noget.
Der er ikke nogen der gider trækkes med mig og mit dårlige humør.
Det går altid galt når jeg gør noget.
Jeg kan ikke huske, at jeg nogensinde har haft det godt.

Hvis du har mange tanker som dem ovenfor kan det være en god ide at søge professionel hjælp. Selvom det kun er få af dem, kan du være med til at forebygge et større problem, hvis du reagerer hurtigt.

Depressioner er, ifølge diagnosesystemet ICD-10, kendtetegnet ved kernesymptomer og ledsagesymptomer. Det vil sig, at der er visse symptomer som man mener er de centrale symptomer og andre symptomer, er mere noget der følger med, eller måske ligefrem er et resultat af kernesymptomerne.

Kernesymptomer

Kernesymptomerne dækker over nedtrykthed, manglende lyst eller interesse og nedsat energi/øget trætbarhed. Det vil sige, at kernen i en depression er, at man er ked af det, uoplagt og ikke har lyst eller energi til de ting man plejer at lave. En person med depression kan ende med, at ligge i sengen i dagevis uden at spise, komme i bad osv. En person med depression kan også pludselig græde uden grund, være meget opgivende og ligefrem fremstå helt uden initiativ. De kan tale langsommere og kan have svært ved at komme i gang med tingene. Det er kernesymptomer.

Ledsagesymptomer

Ledsagesymptomerne dækker over en lidt bredere vifte af forskellige symptomer. Herunder blandt andet nedsat selvtillid, selvbebrejdelser, koncentrationsbesvær, søvnproblemer og manglende appetit. Fælles for de depressive ledsagesymptomer er nok, at de alle sammen trækker mod at “lukke ned”. En person med depression vil også ofte have tendens til at isolere sig og bliver siden ensom.

Grader af depression

Depression bliver ofte beskrevet i grader fra let, over moderat til svær. Jo sværere tilstanden er, jo vigtigere er det, at man reagerer. Uanset graden leder en depression til forringet livskvalitet og det kan være en god ide at få hjælp.

Kan depression behandles?

Som udgangspunkt kan en depression godt behandles. En svær depression kan sjældent klares hos privatpraktiserende psykolog alene og kan ligefrem kræve psykiatrisk indsats. Hvis du har en fornemmelse af, at du lider af en svær depression, skal du opsøge din læge. Hvis din depression derimod er af let til moderat grad, kan den med nogen sandsynlighed afhjælpes hos en privatpraktiserende psykolog. Hvis du har en oplevelse af, at du har en depression, kan du kontakte din læge. Du er også velkommen til at kontakte mig via min kontaktside, hvis du oplever et behov for behandling ved psykolog.